15 gekke cijfers & weetjes over Frankrijk

Introductie

15 Gekke Cijfers en Weetjes Over Frankrijk: Hoeveel Vakantiedagen Hebben de Fransen? Hoe Vaak Gaan Ze naar de Dokter? Hoeveel Burgemeesters en Ambtenaren Zijn er in Frankrijk? En Hoeveel Stokbroden Eten Alle Fransen Samen in een Jaar?

Frankrijk is een land dat bekend staat om zijn rijke geschiedenis, prachtige landschappen en heerlijke gerechten. Maar wist je dat er ook veel gekke cijfers en weetjes zijn over dit fascinerende land? In deze blogpost delen we 15 grappige statistieken en weetjes die iets zeggen over Frankrijk en de Franse gewoontes.

1. Frankrijk heeft de meeste ambtenaren van Europa: 5,5 miljoen. Maar als je dit aantal omrekent naar het aantal inwoners, valt het weer mee! Frankrijk staat pas op de 6e plaats wereldwijd wat betreft het aantal ambtenaren per burger (89 per 1.000 Fransen). Landen als Noorwegen, Denemarken en Zweden hebben meer ambtenaren per burger.

2. Elk jaar worden er in Frankrijk maar liefst 6 miljard stokbroden verkocht. Een gemiddelde Fransman eet ongeveer een halve baguette per dag. Dat klinkt misschien veel, maar het is eigenlijk minder dan een eeuw geleden toen het nog gemiddeld 3,5 stokbroden per persoon waren. Negen op de tien Fransen koopt zijn baguette dagelijks vers.

3. Fransen gaan gemiddeld 6 keer per jaar naar de huisarts. In Nederland is het landelijke gemiddelde slechts 4 keer per jaar. Vooral in rurale gebieden zijn er weinig huisartsen, waardoor het gemiddelde in Franse steden nog hoger ligt. Ook opvallend: in Franse steden vind je gemiddeld één apotheek per 3.000 inwoners, terwijl dit in Nederland één apotheek per 9.500 inwoners is.

4. Frankrijk telt meer dan 80 eilanden, en dan hebben we het nog niet eens over de overzeese gebieden! De grootste eilanden van Frankrijk zijn Corsica, Ile d’Oléron, Belle Île, Ile de Ré en Noirmoutier.

5. De Fransen hebben gemiddeld 35 vrije dagen per jaar, wat neerkomt op ruim 7 weken vakantie. Dit is best veel vergeleken met de 29 vrije dagen die Nederlanders hebben. Maar de Fransen zijn geen uitzondering in Europa; ook Engelsen en Zweden hebben 36 vrije dagen (inclusief feestdagen), terwijl Spanjaarden er zelfs 44 hebben.

6. Het Franse leger maakt nog steeds gebruik van postduiven. Ze houden ongeveer 150 postduiven in het fort van Mont-Valérien bij Parijs. Frankrijk is het enige Europese land dat deze praktijk nog steeds toepast.

7. Het dunst bevolkte departement van Frankrijk is Lozère (Occitanie) met slechts 15 inwoners per vierkante kilometer. Het op één na dunst bevolkte departement is Creuse (Limousin/Nouvelle Aquitaine) met 21 inwoners per vierkante kilometer.

8. Frankrijk staat bekend om zijn kazen en terecht! Er worden maar liefst 1.200 verschillende soorten Franse kaas geproduceerd. Eerder werd gezegd dat er 365 kazen waren, één voor elke dag van het jaar, maar recente schattingen wijzen uit dat er veel meer variëteiten zijn, waaronder 46 Franse AOP-kazen.

9. Minstens 600.000 automobilisten in Frankrijk rijden zonder geldig rijbewijs. Sommige bronnen schatten zelfs dat dit aantal kan oplopen tot 1 miljoen automobilisten zonder rijbewijs. Dit cijfer blijft al tien jaar stijgen en daarnaast gaan ook nog eens 700.000 auto’s onverzekerd de weg op.

10. Frankrijk heeft maar liefst 35.000 burgemeesters, terwijl Nederland minder dan 400 burgemeesters heeft voor een bevolking van 17,2 miljoen mensen. Met een bevolking van 66,9 miljoen mensen is het geen verrassing dat Frankrijk zoveel burgemeesters heeft. Het burgemeesterschap is vaak echter maar een bijbaan en in kleine dorpen verdient een burgemeester maximaal €1.600 per maand.

11. De Franse cinema leeft! Elk jaar worden er ongeveer 300 Franse films gemaakt en in 2019 werden er maar liefst 213 miljoen filmkaartjes verkocht in Franse bioscopen. Dat komt neer op gemiddeld 3,2 bioscoopbezoeken per Fransman, terwijl Nederlanders gemiddeld 2 keer per jaar naar de bioscoop gaan.

12. Frankrijk heeft een curieus wereldrecord: het land heeft maar liefst 30.000 rotondes. En de meeste van deze rotondes zijn voorzien van opvallende kunstwerken.

13. Bijna net zoveel als het aantal kastelen in Frankrijk: daarvan zijn er namelijk 40.000! De regio’s met de meeste kastelen zijn Centre-Val de Loire, Ile-de-France en Aquitaine (inclusief de Dordogne).

14. Met 90 miljoen toeristen in 2019 was Frankrijk nog steeds de populairste toeristische bestemming ter wereld. Disneyland Paris, het Louvre, Versailles en de Eiffeltoren blijven favoriete attracties onder bezoekers. Het is echter afwachten hoe dit cijfer er na 2020 uitziet vanwege de impact van COVID-19 op het toerisme.

15. De gemiddelde huizenprijs in de duurste straat van Parijs, Avenue Montaigne, bedraagt €22.000 per vierkante meter ofwel €1 miljoen voor een studio-appartement! De duurste wijk in Parijs is Saint-Germain-des-Près, waar de gemiddelde woningprijs €13.000 per vierkante meter is.

Frankrijk is een land vol verrassingen en deze gekke cijfers en weetjes laten zien dat er altijd iets nieuws te ontdekken valt. Of je nu geïnteresseerd bent in de Franse cultuur, gastronomie of geschiedenis, er is altijd wel iets dat je zal verbazen. Dus waar wacht je nog op? Plan je volgende reis naar Frankrijk en ontdek deze bijzondere cijfers en weetjes zelf!

Add a Comment

Your email address will not be published.